De effecten van stress bestaan onder meer uit de “vermoeidheid” die ons lichaam ervaart wanneer wij ons aanpassen aan onze voortdurend veranderende omgeving; het heeft fysieke en emotionele gevolgen voor ons en kan positieve of negatieve gevoelens opwekken. Een positieve invloed is dat stress ons tot actie kan aanzetten; het kan leiden tot een volledig nieuw inzicht en een opwindend nieuw perspectief. Een negatieve invloed kan leiden tot gevoelens van wantrouwen, afwijzing, woede en depressie. Dit kan dan weer leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, maagklachten, huiduitslag, slapeloosheid, maagzweren, hoge bloeddruk, hartziekten en beroertes.
Negatieve effecten van stress
Vroeger, in de prehistorie, waren lichamelijke veranderingen als reactie op stress een belangrijke manier om natuurlijke bedreigingen aan te kunnen. Zelfs in de moderne wereld kan de reactie op stress een voordeel zijn om het prestatieniveau te verhogen tijdens kritieke gebeurtenissen. Denk maar aan een sportactiviteit, een belangrijke vergadering, of in situaties van echt gevaar of crisis. Wanneer stress op een laag niveau wordt gehandhaafd, ervaren alle delen van het lichaam (de hersenen, het hart, de longen, de vaten en de spieren) een chronische over- of onderactiviteit. Na verloop van tijd kan dit lichamelijke of psychische schade veroorzaken. In bepaalde situaties kan acute stress ook schadelijk zijn.
De meest voorkomende stress gerelateerde aandoeningen die negatieve lichamelijke gevolgen kunnen hebben zijn:
- Een opstapeling van aanhoudende stresssituaties, vooral wanneer iemand die niet gemakkelijk onder controle kan houden (bijvoorbeeld werken onder hoge druk en een ongelukkige relatie).
- Aanhoudende stress na een heftige acute reactie op een traumatische gebeurtenis (zoals een auto-ongeluk).
- Niet of onvoldoende ontspanning.
- Aanhoudende stress bij mensen met een ernstige ziekte, zoals een hartaandoening.
Verminder stress
Stressballen zijn geweldig voor het verlichten van spanning en opgekropte frustratie. Veel mensen zullen merken dat wanneer ze een periode van stress doormaken, ze de behoefte voelen om iets met hun handen te hebben.
Sommige mensen spelen bijvoorbeeld met het kleingeld in hun zak, anderen maken patronen en vormen met hun vingers of tikken wat op het tafelblad.
Stressballetjes zijn een goedkoop alternatief voor de onophoudelijke handbewegingen die sommige mensen vervelend vinden. Je kunt er steeds weer in knijpen tot je de zenuwen voelt afnemen. De meeste stressballen zijn namelijk gemaakt van materialen die weer in hun oorspronkelijke vorm terugkeren.