Een goede nachtrust is enorm belangrijk. Terwijl je slaapt, herstellen je lichaam en hersenen zich van de vorige dag. Dit zorgt ervoor dat je de volgende dag uitgerust wakker wordt. Toch is slapen niet altijd even makkelijk en dit kan erg vervelend zijn. Daarom geven wij 10 tips om beter om beter te slapen.
10 tips om beter te slapen
- Maak een lijst van wat je de volgende dag moet doen, schrijf het allemaal op en houd dat papier en die pen in de buurt van je bed voor het geval je nog aan iets anders denkt dat je moet doen. Wanneer je dingen opschrijft, geef je je hersenen het signaal dat ze niet langer aan die taken hoeven te denken.
- Kijk geen televisie en luister niet naar de radio voordat je gaat slapen. Zorg dat je niet in slaap valt met de tv of radio aan.
- Lees minstens 30 minuten voor het slapengaan inspirerend materiaal of materiaal over zelfgroei. Je doel is om je geest te vullen met inspirerende gedachten voordat je in slaap valt, zodat de laatste gedachten die je hebt voordat je in slaap valt opbeurende gedachten zijn. Dit in tegenstelling tot de stressvolle gedachten die de meeste mensen hebben als ze in slaap vallen.
- Zorg ervoor dat de kamer waarin je slaapt zo donker mogelijk is – het lichaam is gemaakt om te slapen als het donker is – hoe donkerder de kamer, hoe meer mogelijkheden voor een diepe slaap
- Maak de kamer zo stil mogelijk – zet alle elektrische apparaten uit en vraag anderen in huis om zo stil mogelijk te zijn.
- Eet minstens 3 uur voordat je naar bed gaat niet. Als er onverteerd voedsel in de maag zit, wordt je lichaam gedwongen zich te concentreren op het verteren van dat voedsel in plaats van zich te concentreren op het herstellen van je lichaam en geest. Het lichaam is ontworpen om voedsel het beste te verteren terwijl het beweegt niet terwijl je ligt.
- Probeer om ongeveer 22:00 uur naar bed te gaan en om ongeveer 06:00 uur wakker te worden. Naar bed gaan om 22.00 uur en opstaan om 6.00 uur schijnt het lichaam het meest tot rust te brengen. Overdag heeft de persoon dan ook de meeste energie.
- Neem geen medicijnen of vitaminen/kruiden die u zouden moeten helpen slapen (tenzij uw arts u dat voorschrijft). De meeste van deze kunstmatige slaapmiddelen doen niets anders dan je zintuigen verdoven. Het doel van ‘slaap’ is om je lichaam de tijd en de middelen te geven die het nodig heeft om zichzelf te herstellen. Op het moment dat je jezelf verdooft om te slapen, vertraagt elk systeem in je lichaam, inclusief al die systemen die verantwoordelijk zijn om je te herstellen.
- Zorg ervoor dat er een frisse luchttoevoer in de kamer is. Er wordt gezegd dat de lucht binnenshuis tot de meest giftige lucht behoort. Als je slaapt, kun je alleen de lucht inademen van de afgesloten slaapkamer om je heen. Probeer eens een raam open te zetten (als het buiten koud is, zet dan het raam op een kiertje). De frisse lucht die binnenkomt terwijl je slaapt zal je lichaam helpen zichzelf te herstellen omdat je toegang hebt tot schonere, meer zuurstof bevattende lucht.
- Zorg voor 60 minuten lichte lichaamsbeweging gedurende de dag. Als je geen tijd hebt om 60 minuten te bewegen, verdeel het dan in verschillende sessies. Het gaat er gewoon om dat je de volle 60 minuten doet. Een goede oefening om je lichaam voor te bereiden op een goede nachtrust is bijvoorbeeld wandelen.
Hebben de 10 tips om beter te slapen geen resultaat opgeleverd? Probeer dan of slaaptabletten een tijdelijke oplossing kunnen bieden. Raadpleeg ook zeker de huisarts. Een andere optie is je in te lezen over powernaps, die je kunnen helpen van je vermoeidheid af te komen.